Učenci 4. razreda smo skupaj z razredničarko Nives in učiteljico Urško obiskali Varstveno delovni center v Šmarju pri Jelšah. Tam nas je pričakala vodja enote, gospa Urška Škrjanc. Razložila nam je, da imajo v tem centru drugačne – posebne ljudi kot smo mi. Nekateri so slepi, drugi ne morejo govoriti, hoditi, nekateri od njih imajo Downov sindrom, eden varovanec je gluhonem. V centru izvajajo različne delavnice, kot so šivanje, izdelovanje izdelkov iz gline, lesa,  papirja in izdelovanje voščilnic. Izdelke, ki jih naredijo, nato prodajo na različnih tržnicah. Za prodane izdelke dobijo žepnino, ki jo lahko porabijo, kakor želijo. Prav tako imajo tudi prostor za telovadbo.

Tudi četrtošolci smo se za krajši čas vključili v njihove delavnice. Eni so delali lepljenke, drugi smo vezli na blazine, nekateri so izdelovali izdelke iz gline ali iz lesa.

Na koncu nam je varovanka Renata, ki je slepa, zaigrala na sintetizator lepo pesem Ne bodi kot drugi. Kot majhno pozornost smo dobili obeske v obliki blazinic, ki so jih varovanci izdelali sami. Spoznali smo ljudi, ki so drugačni od nas, ampak so enakovredni kot mi. Skupaj smo preživeli zelo zanimiv dan.

 Lana Reberšak

(Skupno 526 obiskov, današnjih obiskov 1)