26. septembra smo na OŠ Lesično obeležili evropski dan jezikov. Učenci tretje triade smo izdelovali zastave devetih evropskih držav, prevajali osnovne izraze v devet evropskih jezikov in z našimi izdelki uredili oglasne deske. Posebno pozornost smo namenili projektu Erasmus+KA229. Z napisi smo uredili tablo, ki je namenjena projektu in se nahaja pri glavnem vhodu.

Pri pouku nas je spremljala gospa Annette, katere je materni jezik angleščina. Z njo smo spoznavali britansko kulturo in se urili v angleškem jeziku.

Pri izbirnem predmetu nemščina so se učenci poskusili v izgovorjavi najdaljših besed in lomilcev jezikov v različnih jezikih ter si pogledali primere palindromov ter  besede, ki jih ima večina jezikov in so edinstvene za določen jezik oz. kulturo. Ob poslušanju odlomkov avtentičnih pogovorov v tujih jezikih so poskušali ugotoviti, za katere jezike gre.

Mlajši učenci so ob dnevu jezikov poleg angleščine in nemščine, ki se jih lahko učijo na naši šoli, uporabili še jezike držav, s katerimi sodelujemo v mednarodnem projektu Erasmus KA2. Torej španski, slovaški, poljski in finski jezik. Besede, ki so jih spoznali v vseh teh jezikih pa so tudi povezane z našim projektom (čebela, čebelar, čebelnjak in med). Pri uri angleščine so tretješolci poslušali besede in jih poskušali izgovarjati tudi sami. Ugotovili so, da je finščina zelo zahteven jezik za izgovorjavo.

 

Zapisala: Nika Potočnik, 9. razred

Mentorica: Urška Žnideršič Golež, učiteljica TJA

(Skupno 436 obiskov, današnjih obiskov 1)