V petek, 15. 11. 2019, na dan slovenske hrane, smo učenci in zaposleni skupaj pojedli tradicionalni slovenski zajtrk in si na kruh namazali maslo in med, zraven popili skodelico mleka in zagriznili v jabolko.

 

Vsi skupaj smo tako v jesensko obarvani jedilnici ozavestili pomen zajtrka, kar je tudi eno izmed vodil vseslovenskega projekta Tradicionalni slovenski  zajtrk. Zavedamo se, da je skrb za prehrano zelo pomembna. Ob dnevu slovenske hrane pa se spomnimo in pomislimo na naš način prehranjevanja, kašno hrano izbiramo ali pripravljamo in kaj jemo.

Ravnateljica Irena Krajnc je v govoru poudarila pomen hrane iz bližine in njenih prednosti pred hrano, ki ima za seboj na stotine kilometrov. S sporočilom: “Hvala za naš super zajtrk!”, smo se želeli zahvalili vsem našim kmetijam, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam, čebelarjem, ne samo za zajtrk, ampak za vso hrano. S svojim delom in vztrajanjem na zemlji nam mize bogato oblagajo in zagotavljajo poseljeno podeželje in poglede, ob katerih nam zaigra srce in se spočijejo oči. O pomenu hrane, zajtrku kot najpomembnejšemu obroku in lokalnem izboru živil je spregovorila tudi županja Milenca Krajnc, ki nas je ta dan obiskala in nam v prijetni družbi zaželela dober tek.

V jedilnici smo si ogledali kratek posnetek, kako bi izgledal svet brez čebel in nato prisluhnili predavanju biologa Dušana Klenovška o pomenu opraševalcev, medonosnih in samotarskih čebelah ter čmrljih. V jedilnici pa je tudi zabrenčalo ob prepevanju otroškega in mladinskega pevskega zbora, ki je zapel vsem znano pesem Čebelar ob spremljavi šestošolcev Francija in Jakoba.

 

(Skupno 194 obiskov, današnjih obiskov 1)