V petek, 8. junija 2018, so se učenci tretje triade odpravili na interdisciplinarno ekskurzijo po Mežiški dolini.

Najprej so obiskali Prežihovino, kjer se nahaja Prežihova bajta oz. domačija, ki je od leta 1979 spominski muzej slovenskega pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. Bajta je značilna koroška stavba malega kmeta. Učenci so si ogledali urejeno notranjost, ki jih je popeljala v obdobje Prežihove mladosti. O njegovem delu pričajo življenjepisne in leposlovne drobtinice v muzeju. Učenci so odšli tudi do mogočnega bronastega spomenika, ki se nahaja nad Prežihovo bajto.

Sledil je ogled Raven na Koroškem, mesta, ki se nahaja v spodnji mežiški dolini.  Urejeno arhitekturo mesta bogatijo jeklene skulpture Forma vive, ki so si jih učenci ogledali. Podali so se na teraso nad mestom, kjer stoji grad Ravne. Od leta 1949 se v njem nahaja Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, ki so jo obiskali in si jo ogledali. Sprehodili so se po Grajskem parku, se na energetski točki napolnili s pozitivno energijo in merili moči v športnem parku v fitnesu v naravi.

Za zaključek pa so se s pravim rudarskim vlakom podali v mistično podzemlje Pece, kjer so spoznavali zgodovino rudarjenja. Nekdanji rudnik svinca in cinka v Mežici velja za enega najstarejših rudnikov v Evropi, s prvimi pisnimi omembami iz leta 1665. V rudniku so učenci doživeli pravi “knapovski šiht”. Predstavljeni so jim bili načini rudarjenja in rudarska oprema v različnih zgodovinskih obdobjih.

S pozitivnimi vtisi so se opravili proti Lesičnemu.

Koordinatorica: Lidija Kotnik Klaužer

(Skupno 757 obiskov, današnjih obiskov 1)