Eduroam-OŠ Lesično

 

Eduroam

Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

Osnovna šola Lesično od novembra 2018 nudi učiteljem in učencem OŠ Lesično možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes.

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča učiteljem in učencem varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole) v Sloveniji in tujini.

Omrežje je zasnovano tako, da uporabniki dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. učitelj OŠ Lesično dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Krškem ali Ljubljani oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

2. Tehnične zahtevnosti za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpirata standard 802.11b ali 802.11g ter varnostni protokol WPA-Podjetniško (WPA-Enterprise) ali WPA2-Podjetniško (WPA2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP.

Najbolj razširjena operacijska sistema MS Windows XP SP2 in Windows Vista sicer podpirata oba varnostna protokola WPA in WPA2, ne pa tudi prijavnega standarda 802.1x z EAP-TTLS + PAP. Zato je potrebno tudi na prenosne računalnike z omenjenima operacijskima sistemoma namestiti brezplačen odjemalec SecureW2, ki v Windows XP/Vista doda podporo za EAP-TTLS + PAP. ARNES pa je SecureW2 še dodatno prilagodil slovenskemu omrežju Eduroam (eduroam_client).

  • Ustrezen odjemalec si lahko naložite s spletnega naslova https://cat.eduroam.org/ (kliknite “download your eduroam installer” ter v pojavnem oknu izberite Osnovna šola Lesično, nato pa ustrezen operacijski sistem).
  • SecureW2 – ftp://ftp.arnes.si/software/eduroam/
    (Za Windows 2000/XP/Vista/win7 – brezplačen, v Windows 2000/XP/Vista/win7 vgrajenemu odjemalcu 802.1x doda podporo za EAP-TTLS + PAP, priporočamo)
  • Xsupplicant – http://open1x.sourceforge.net/ 
    (UNIX odjemalec 802.1x, odprtokodni)

3. Navodila za priklop

Navodila za namestitev najdete na naslovu www.eduroam.si. Na vaš prenosni računalnik morate biti prijavljeni z uporabniškim imenom, ki ima skrbniške pravice. Priporočamo, da namestite najnovejše gonilnike za brezžično kartico.

Poleg tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi – OŠ Lesično.

4. Pokritost z brezžičnim signalom

S šestnajstimi brezžičnimi dostopnimi točkami so s signalom pokriti vsi prostori v stavbi OŠ Lesično in okolica šole (igrišče, učilnica na prostem).

5. Pomoč in kontaktne osebe

Za uspešno prijavo v omrežje eduroam potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo v matični organizaciji (OŠ Lesično).

Kontaktna oseba je Janez Čepin, ki je dosegljiv na elektronski naslov janez.cepin@os-lesicno.si

(Skupno 686 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 
 

Zimzelen 2023-24

 

Misel meseca

Srečo lahko najdemo tudi v najtemnejših časih, če se le spomnimo prižgati luč.

(Albus Dumbledore)

 
 
 
Dostopnost