V petek, 9. 11. 2018, smo se učenci 7., 8. in 9. r. OŠ Lesično v odpravili na ogled Vrhnike, rojstnega kraja Ivana Cankarja, saj je letos Cankarjevo leto. Ogledali smo si tudi Predjamski grad in Postojnsko jamo, v kateri je letos še posebej slavnostno, saj praznujejo 200 let od odkritja njenih najlepših delov.

Cankarjeva Vrhnika

Dan smo pričeli z ogledom Vrhnike, rojstnega kraja enega izmed največjih slovenskih pisateljev, Ivana Cankarja. Vodička nas je popeljala po mestu Vrhnika, kjer smo si za začetek ogledali reko Ljubljanico in obudili zgodbo Trinajsta šola, ki jo je pisatelj zapisal kot spomin na najlepše trenutke svojega otroštva. Pot smo nadaljevali po mestu in se ustavljali ob najpomembnejših hišah, s katerimi je bil povezan Ivan Cankar. Pot nas je vodila na Klanec, kjer smo si ogledali Cankarjevo rojstno hišo, ki je sicer v času Cankarjevega otroštva zgorela, sedaj pa je preurejena v muzej in smo si lahko ogledali, kakšno je bilo njihovo stanovanje in življenje v tistih časih. Po ogledu rojstne hiše pa smo se odpravili do cerkve Svete Trojice, ki stoji na griču severno od Vrhnike in le 5 minut od Cankarjeve rojstne hiše. Tam smo izvedeli kar veliko o cerkvi in tudi o Cankarjevih zgodbah. Potlej pa nas je pot vodila do stanovanj oz. hiš, v katerih se je odvijal vsaj en delček ali pa kar zajeten kos Cankarjevega življenja. Vsaka hiša je predstavljala pomemben dogodek za Ivana. Zadnja hiša, ki je predstavljala smrt babice in mame, se je Ivana najbolj dotaknila, kar se je poznalo tudi pri njegovem pisanju. Pri tej hiši smo prisluhnili znani zgodbi  Skodelica kave in s tem tudi zaključili popotovanje po Cankarjevem rojstnem mestu in se odpravili proti Predjamskemu gradu.

Predjamski grad

Pripeljali smo se v Predjamo, skoraj do Predjamskega gradu. V čudovitem sončnem vremenu smo se po obzidni poti sprehodili do vhoda, si ogledali notranjost in vodič nam je povedal kar nekaj zanimivosti. Povedal nam je, da je včasih v tem gradu prebival Erazem, ki je bil lopov, in da se po legendi še dandanes skriva v jamah in skrivnih prehodih po gradu. Ogledali smo si tudi, kako so v gradu živeli, s čim so se bojevali in kje so spali. Videli smo tudi čudovit razgled. Naredili smo še nekaj fotografij potlej pa se odpravili proti končni destinaciji  – Postojnski jami.

Postojnska jama

Ko smo se pripeljali do Postojnske jame, smo si najprej ogledali bogato interaktivno razstavo Expo jama kras v Parku Postojnska jama, ki prikazuje podroben pogled v kraški svet ter kako je jama nastala in deluje. Tam smo lahko občutili temperaturo, ki je v notranjosti jame; videli, koliko jam imamo v Sloveniji ter se vživeli v svet jame. Po koncu predstavitve pa smo imeli nekaj časa zase. Po nekaj minutah pa je nastopila na vrsto zadnja atrakcija dneva, Postojnska jama. Preden smo vstopili nam je vodič razložil, kako se v jami obnašamo oz. vedemo in nam povedal še nekaj pravil. Odpravili smo se v jamo, sedli na vlakec in se odpeljali v notranjost. Zagledali smo kapnike, stalagmite, stalaktite, ki so bili prečudoviti. Ko smo izstopili iz vlakca, nam je vodič predstavil še nekaj dejstev o jami, npr. to da je jamo odkril Luka Čeč. Sprehodili smo se po jami in veliko je bilo kapnikov, ki so bili v podobi nekega predmeta ali stvari. Imeli smo veliko domišljijo. Po jami nam je vodič predstavil veliko delov jame, najbolj pa sem si zapomnil tisti del jame, v katerem stojita najlepša kapnika v jami. Ogledali smo si tudi reko, ki teče čez jamo. Po ogledu pa smo se spet odpravili na vlakec ter se odpeljali nazaj na površje. Potem smo se poslovili od vodiča in jame ter se odpravili na avtobus, kjer smo se po dolgem in zanimivem dnevu odpeljali domov.

Rok Lebič, 7. razred

(Skupno 342 obiskov, današnjih obiskov 1)